Tarta migdałowa z borówkami i winogronem

  • wyświetlono: 600 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Tarta migdałowa ma bardzo delikatny smak ,a z dodatkiem kremówki i owoców jest bardzo smaczna.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 120min

Składniki

Maślane kruche ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
125 g masła
1 żółtko
50 ml wody
4 łyżki cukru pudru

masa migdałowa:

200 g migdałów(w całości lub płatki)
130 g masła
1 szklanka cukru pudru
2 jajka (można zużyć białko od kruchego ciasta zamiast 1 jajka)
1 łyżka mąki

0,5 l zimnej kremówki 30 lub 36%
2 smietan-fiksy lub 2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru

1 niebieska galaretka (przygotuj dzień wcześniej)

250 g borówek
250g winogrona

forma do tarty

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta migdałowa z borówkami i winogronem

  • KRUCHE CIASTO1. Mąkę , masło i cukier puder lekko zagniatamy.
  • Kruche ciasto2. Następnie dodaję żółtko.
  • Kruche ciasto3. wodę
  • Kruche ciasto4. i zagniatam.
  • Kruche ciasto5. Zagniecione, gładkie ciasto wałkuję na blacie, nawijam na wałek i ostrożnie przekładam do formy.
  • forma6. Forma o wymiarze 26 cm
  • Kruche ciasto7. Odcinam brzegi przeciągając wałkiem po cieście.
  • Kruche ciasto8. Spód lekko nakłuwam i chowam do lodówki by się schłodziło.
  • Migdały9. Migdały mielimy.
  • masa migdałowa10. Teraz wypełnienie migdałowe. Masło ucieram z pudrem na puch.
  • masa migdałowa11. Dodaję zmielone migdały, jajka, mąkę i miksuję.
  • masa migdałowa12. Taką masą wypełniamy tartę.
  • Tarta13. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika na 40 minut.
  • Tarta14. Upieczoną tartę studzimy.
  • Galaretka niebieska15. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklani gorącej wody ,wlewamy do podłużnego pojemnika i po zastygnięciu kroimy w paseczki i kostki.
  • Kremówka 16. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodaj cukier puder i śmietan-fiks
  • Kremówka z galaretką17. Dodaj do śmietany 3/4 galaretki i wymieszaj (resztę pozostaw do dekoracji)
  • Tarta18. Tak przygotowaną masę śmietanową wyłóż na wystudzoną tartę i wygładź na wierzchu tworząc kopiec. Udekoruj owocami i galaretką.

Porady

Do ciasta można użyć dowolnych owoców i galaretki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartatania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylalatoJajkaCiastomigdałyurodzinyDeserkruche ciastokremówkadla dzieciprzyjęciewinogronotarta z owocamiimieninymaślane ciastogalaretka niebieskamasa migdałowawe dwojetarta z borówkamiprzepis_miesiąca1000śmietanfiks

Komentarze

Podobne przepisy

Tarta z Borówkami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tarta z Borówkami i Budyniem

Pyszny, lekki deser.

tarta przed upieczeniem

Dodane przez: just1

Tarta z gruszkami i kremem migdałowym

To słodka i maślana tarta, z migdałami...

Tarta czekoladowa z winogronami

Dodane przez: anemon

Tarta czekoladowa z winogronami

Cieniutka warstwa, bardzo kruchego...

Tarta z borówkami.

Dodane przez: Hanna Bernat

Tarta z borówkami

To jest najsłodsza tarta jaka kiedykolwiek...

Tarta cytrynowa z borówkami

Dodane przez: dagita

Tarta cytrynowa z borówkami

Cienki kruchy spód, lekki i orzeźwiający...

Tarta z jeżynami i polskim winogronem

Dodane przez: monikaT83

Tarta z jeżynami i polskim winogronem

Serdecznie zapraszam:)

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE