Tarta Marshmallow

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Stałam się posiadaczka dużej paki pianek Marshmallow. W moim domu nie ma na nią amatorów, więc zagłębiłam się czeluściach moich segregatorów z przepisami na słodkości w poszukiwaniu inspiracji na ich wykorzystanie. W efekcie powstała ta oto apetyczna tarta, która z pewnością na stałe u nas zagości.

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    115 g miękkiego masła
    Szklanka maki pszennej
    Szklanka mąki razowej żytniej
    1/3 szklanki cukru
    2 łyżki rumu

    Na masę:
    150g pianek Marshmallow
    Pół szklanki mleka
    150g śmietany kremówki

    Dodatkowo:
    100g mrożonych miękkich owoców (u mnie maliny)
    Łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Pianka

Tarta marshmallow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto wyrobić jednolitą masę i wyłożyć ją na nasmarowaną tłuszczem formę do tarty. Piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni C. Pianki podgrzać na malutkiej mocy wraz z mlekiem. Pianki powinny się rozpuścić, ale mleko nie powinno się zagotować. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do wystudzonych pianek z mlekiem. Masę wykładamy na upieczony spód. Owoce rozmrażamy, (jeśli puściły dużo soku odsączamy) i miksujemy na gładką masę z dodatkiem cukru. Jeśli owoce są słodkie nie ma potrzeby dosładzania. Na masie marshmallow robimy małe kropki z musu owocowego i przy pomocy patyczka do szaszłyków robimy ósemki tworząc esy-floresy. Chłodzimy prze kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Pianki marshmallow

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować