Tarta marchewkowa z serkiem camembert i sosem czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest lekka i wyśmienicie smakuje na ciepło jak i na zimno.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 200 g
    - 1/4 opakowania drożdży
    - 1 jajko
    - 1 łyżeczka soli
    - 1/4 szklanki wody
    - 2 łyżki oliwy
    Nadzienie :
    - 5 średnich marchewek
    - 200 ml śmietanki 12 %
    - 3 jaka
    - 1 łyżeczka musztardy
    - 1 ząbek czosnku lub łyżeczka suszonego
    - opakowanie serka camembert brie
    - sól i pieprz do smaku
    - olej do wysmarowania formy
    Sos czosnkowy :
    - kubeczek jogurtu naturalnego
    - 2 ząbki czosnku
    - koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta marchewkowa z serkiem camembert i sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszaj pokruszone drożdże, sól i wodę w miseczce.Dodaj pozostałe składniki i wyrób elastyczne ciasto.Przykryj je ściereczką i odstaw na 40 min aby wyrosło.
  • 2. W tym czasie zajmij się marchewką.Umyj ją obierz i przekrój na pół ,wrzuć do gotującej się i osolonej wody na 10 min po czym odsącz ją na sitku.
  • 3. Składniki na farsz wymieszaj ze sobą w misce.
  • 4. Formę wysmaruj olejem, rozwałkuj ciasto na grubość 1/2 cm i wyłóż nim formę.Na spód ułóż pokrojony w plastry ser, marchewkę i zalej wszystko przygotowanym wcześniej nadzieniem.Piecz 50 min w piekarniku nagrzanym do 190 st. C, aż wierz się zarumieni.
  • 5. Przygotuj sos : do jogurtu dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek.

Porady

Jeżeli chcesz by ser miał mniej wyrazisty smak odkrój brzegi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować