Tarta marchewkowa z serkiem camembert i sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszaj pokruszone drożdże, sól i wodę w miseczce.Dodaj pozostałe składniki i wyrób elastyczne ciasto.Przykryj je ściereczką i odstaw na 40 min aby wyrosło.
2.W tym czasie zajmij się marchewką.Umyj ją obierz i przekrój na pół ,wrzuć do gotującej się i osolonej wody na 10 min po czym odsącz ją na sitku.
3.Składniki na farsz wymieszaj ze sobą w misce.
4.Formę wysmaruj olejem, rozwałkuj ciasto na grubość 1/2 cm i wyłóż nim formę.Na spód ułóż pokrojony w plastry ser, marchewkę i zalej wszystko przygotowanym wcześniej nadzieniem.Piecz 50 min w piekarniku nagrzanym do 190 st. C, aż wierz się zarumieni.
5.Przygotuj sos : do jogurtu dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek.
Porady
Jeżeli chcesz by ser miał mniej wyrazisty smak odkrój brzegi.
Komentarze