tarta malinwo-cytrynowa z białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

arta na kruchym spodzie, jest bardzo lekka, po prostu rozpływa się w ustach i do tego dodatek białej czekolady - niebo w gębie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki (na tartę 22-23cm):
    * ciasto:
    - 1 1/4 szklanki mąki
    - 1/3 szklanki cukru pudru
    - szczypta soli
    - 100g miękkiego masła
    - 1 żółtko
    - 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (albo cukru z prawdziwą wanilią)
    * krem cytrynowy:
    - 3 jajka
    - 3/4 szklanki cukru pudru
    - 75ml (1/3 szklanki) soku z cytryny
    - 1/2 szklanki śmietany 36%
    * polewa malinowa:
    - 500g malin
    - 2 płaskie łyżki żel-fixu "3 w 1"
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta malinwo-cytrynowa z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Żółtko utrzeć z masłem i ekstraktem. Dodać mąkę i ugnieść jednolite ciasto.
    Ciastem wyłożyć formę na tartę, nakłuć spód widelcem i wstawić na godzinę do lodówki lub na 15 minut do zamrażalnika. Piekarnik ustawić na 180°C. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać kulkami ceramicznymi ew. fasolą. Piec 20 minut lub do zezłocenia brzegów (które wcześniej zostały przykryte papierem). Po tym czasie zdjąć papier z kulkami/fasolą i podpiec jeszcze 5 min. Odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Krem:
    Jajka delikatnie ubić, tylko do ich połączenia. Dodać cukier i sok z cytryny i utrzeć na puszystą masę. Dodać śmietankę i miksować jeszcze 5-10 minut.
    Tartę napełnić kremem i wstawić do piekarnika (180°C) i piec 20min, do momentu, kiedy środek ciasta będzie lekko drżący a brzegi będą miał konsystencje stałą. Ostudzić.
  • 3. Polewa malinowa:
    Do garnuszka wlać tylko tyle wody, aby jedynie przykryła dno. Włożyć maliny, zagotuj i dodaj żel-fix. Delikatnie wymieszać, tak aby kilka malin zostało w całości. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Następnie przelać polewę na tartę. Ostudzić.
  • 4. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (metalowa miska na garnku z gotującą się wodą, uważać, żeby miska nie dotykała wody). Polać ciasto wg własnego upodobania.
  • 5. Tartę przechowywać w lodówce. Ciasto wyjąć z lodówki minimum 20 minut przed podaniem, aby czekolada nabrała pokojowej temperatury. (inaczej będzie problem z pokrojeniem, ew. pokroić tartę przed włożeniem do lodówki).

Porady

Jeśli obawiasz się, że będzie za dużo kwaśnego (a wcale nie będzie, tak gwarantowała autorka przepisu i tak w rzeczywistości było, ale jeśli się obawiasz...) zamiast kremu cytrynowego zrób waniliowy, tarta też będzie wyśmienita!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować