tarta malibu

0 (0 ocen)

Lubię ciasta kokosowe

Składniki:

  • kruche:
    2 szklanki mąki
    120 g roztopionego masła
    3 łyżki cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 żółtka
    kilka kropel zapachu waniliowego
    krem:
    10 łyżek kaszy manny
    0,5 litra mleka
    2 łyżki cukru
    puszka mleczka kokosowego
    kieliszek likieru malibu
    100 g wiórków kokosowych
    dodatkowo:
    100 g białej czekolady


Tarta malibu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem. Dodajemy żółtka, masło i cukier,zapach, zagniatamy. Formę do tarty wylepiamy ciastem, ( dokładnie rogi).
  • 2. Mleka z cukrem zagotowujemy, dodajemy kaszę i gotujemy ok 5 minut często mieszając. Dodajemy wiórki i alkohol. Masę wylewamy na kruche ciasto. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach C.
  • 3. Na ciepłe ciasto wykładamy czekoladę, gdy się rozpuści równomiernie rozsmarowujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy