Tarta makowa z gwiazdkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Ciasto od razu rozwałkować na duży prostokąt (polecam pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej- ciasto nie będzie się kleić). Nawinąć ciasto na wałek i przenieść do formy na tartę lub do keksówki o wymiarach 30x10 cm. Formę wcześniej należy wysmarować masłem (dotyczy formy na tartę) lub wyłożyć papierem do pieczenia (dotyczy keksówki). Ciasto dobrze wykleić w dno i boki formy i w razie potrzeby dociąć ciasto nożem. Widelcem zrobić kilka nakłuć. Ciasto, które pozostało z docinania zagnieść w kulę i włożyć do lodówki. Formę z ciastem również schłodzić w lodówce 30-60 minut.
Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Spód do tarty podpiec przez ok. 15 minut do ładnego zarumienienia. Ostudzić.
2.Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem do pokrycia, gotować 10-15 minut do miękkości, następnie odcisnąć z nadmiaru wody i pozostawić do wystudzenia. Wystudzony mak zmielić dwukrotnie. Dodać stopione masełko, aromat, miód, cukier puder, wiórki kokosowe, cynamon, posiekane orzechy włoskie i rodzynki. Wszystko wymieszać łyżką. W razie potrzeby dosłodzić. Odstawić na bok.
Białka na sztywną, lśniącą pianę. Do masy makowej dodać żółtko pozostałe z jajka oraz ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Masa powinna konsystencją przypominać "papkę". Nie może być zbyt sucha ani zbyt wodnista.
Na ostudzony spód ciasta wyłożyć masę makową, wyrównać. Na wierzch tarty umieścić różnej wielkości gwiazdki wycięte z pozostałego ciasta kruchego z lodówki (ciasto cienko rozwałkować i foremkami lub przygotowanymi wcześniej szablonami wyciąć gwiazdki). Tartę piec w 180 st.C przez ok. 30 minut. Czas pieczenia może u każdego się różnić. Należy kontrolować stopień wypieczenia.
Upieczoną tartę makową wyjąć z piekarnika, a po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze