Tarta makowa z budyniowa pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną i prostą w przygotowaniu kruchą tartę z budyniową pianką. Polecam.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto :
    1 szklanka mąki
    100 gram masła
    1 żółtko
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka jogurtu greckiego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki na masę makową :
    500 gram gotowej masy makowej
    1 małe jajko
    2 łyżki kaszy manny
    Składniki na budyniową piankę :
    2 białka
    szczypta soli
    2 łyżki cukru pudru
    1 budyń waniliowy w proszku ( na 0,5 l )
    blaszka na tartę o średnicy 22 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Jajko

Tarta makowa z budyniowa pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkładamy składniki na ciasto i zagniatamy, formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
    Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim blaszkę. Podpiekamy spód w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.
    W międzyczasie przygotowujemy masę makową :
    wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy.
    Masę makową przekładamy na podopieczny spód i pieczemy kolejne15 minut.
    W tym czasie przygotowujemy budyniową piankę :
    białka ubijamy z solą na sztywno, wsypujemy cukier, chwilę miksujemy i dosypujemy budyń w proszku. Miksujemy do połączenia się składników.
    Na podpieczoną tartę wykładamy piankę i wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować