Tarta kremowa z borówkami

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szybka i łatwa do zrobienia , a przy tym bardzo smaczna :)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruchy spód: 2 szklanki mąki
    1 żółtko
    180 g masła
    5 łyżek cukru pudru
    3 łyżki śmietany
    krem: 250 g serka mascarpone
    250 g śmietany 30 proc
    1 op.żelatyny fix-deserowej (60 g)
    ponadto: 300 g borówek
    starta skórka z cytryny
    masło do posmarowania formy​
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Tarty Desery

Tarta kremowa z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto połącz i chłodź godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep natłuszczoną wcześniej tortownicę o śr 26 cm wraz z bokami. Ciasto w formie ponakłuwaj, wyłóż papierem do pieczenia obciążonym grochem i piecz ok. 15 minut w temp.180 st. Następnie zdejmij papier z grochem i piecz jeszcze 10 minut do zrumienienia. Wystudź.
  • 2. Masa kremowa: schłodzoną kremówkę ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z mascarpone. Żelatynę przygotuj wg.przepisu na opakowaniu i połącz z masą kremową. Masą rozsmaruj kruchy spód i powtykaj umyte i osuszone borówki. Cytrynę sparz i zetrzyj na borówki. Tartę chłodź w lodówce min.2-3 godz. ( a najlepiej całą noc). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Serek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować