Tarta kokosowo-migdałowa z truskawkami

0 (0 ocen)

Przepis na tartę powstał w mojej głowie gdy szukałam składników do upieczenia jakiegoś ciasta. I tak z niewielu składników upiekłam pyszną, kruchą tartę z truskawkami. Polecam Wam bo nie dość, że szybko się robi to świetnie smakuje.

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklmąki pszennej
    1/2 szkl wiórków kokosowych
    200g margaryny
    1/2 szkl cukru
    tłuszcz do posmarowania formy

    Masa:
    180 ml jogurtu naturalnego
    jajko
    2 łyżki cukru pudru
    łyżka mąki ziemniaczanej
    250 g truskawek
    3 łyżki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta kokosowo-migdałowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki na cisto przełożyć do miski i posiekać lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę. 2/3 ciasta przełożyć do natłuszczonej formy na tartę i wylepić nim dno i boki foremki. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok 15 minut, do zarumienienia.

  • 2. Masa: jogurt rozbełtać z jajkiem, mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. Wylać na podpieczony spód tarty. Na wylaną masę poukładać pokrojone truskawki, posypać resztą kruszonki i płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika (temp. zmniejszyć do 180 st) i piec jeszcze ok 15-20 minut do zarumienienia. Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Migdały Owoce Truskawki Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować