Tarta kokosowa z jagodami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To ulubiony letni deser mojej rodziny. Smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 25 dag mąki
    ● 1/2 kostki masła
    ● 3 żółtka
    ● 10 dag cukru
    ● szczypta soli
    ● łyżeczka cukru waniliowego
    ● 2 łyżki wiórków kokosowych
    Nadzienie:
    ● 50 dag jagód
    ● łyżka mąki ziemniaczanej
    ● 4 łyżki gęstego przecieru malinowego
    ● 3 białka
    ● 7 łyżek cukru
    ● szczypta soli
    ● 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania
    Oraz: masło i mąka do formy

Tarta kokosowa z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki łączymy i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. godzinę do lodówki.
  • 2. Tortownicę (śr. 26 cm) smarujemy masłem i posypujemy mąką, a następnie wylepiamy dno i boki schłodzonym ciastem. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.
  • 3. Jagody mieszamy z łyżką cukru i mąką. Białka ubijamy z solą i resztą cukru.
  • 4. Ciasto smarujemy przecierem, wykładamy jagody. Przykrywamy bezą, posypujemy wiórkami. Pieczemy 30-40 minut, aż beza lekko zbrązowieje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Komentarze

Podobne przepisy