Tarta kokosowa - „Malibu”

0 (0 ocen)

Polecam wielbicielom kokosu i słodkości. To szybkie w wykonaniu i pyszne połączenie smaku masy kokosowej i ciasta kruchego.

Składniki:

  • Forma na tarte o średnicy 26 cm

    Ciasto:
    - 220 g mąki,
    - 1/2 kostki masła,
    - 1 żółtko,
    - 2 łyżki cukru pudru,
    - Kieliszek wódki,
    - Szczypta proszku do pieczenia
    Masa kokosowa:
    - 100g kokosu,
    - 2 jajka,
    - 1 łyżka mąki,
    - 1 kieliszek rumu,
    - 110 g cukru,
    - 100 ml mleka,
    - 1-2 banany

Tarta kokosowa - „malibu” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Składniki ciasta przekładamy do miski. Ugniatamy ciasto na jednolitą masę. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 20 minut.

    Po tym czasie wykładamy ciasto na formę. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut (180°C). Około 10 minut przed końcem pieczenia na ciasto kruche wylewamy masę kokosową. Na masie układamy pokrojonego w plastry banana. Całość pieczemy do zrumienienia.
  • 2. MASA KOKOSOWA:
    Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Dokładamy do nich kokos wymieszany z mąką. Mleko zagotowujemy. Dokładamy do masy kokosowej i razem ogrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Dokładamy alkohol.
    Masę wylewamy na podpieczone ciasto kruche. Układamy na niej pokrojone banany. Pieczemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy