Tarta kokosowa

0 (0 ocen)

Kremowa tarta, przypominająca w smaku słynne raffaello. Polecam.

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    220 g mąki pszennej
    120 g zimnego masła
    3 łyżki zimnej wody
    3 łyżki cukru pudru
    szczypta soli

    Krem kokosowy:

    400 g śmietany kremówki 36%
    200 g białej czekolady
    60 g wiórek kokosowych

    Dodatkowo:

    250 g borówek amerykańskich

Tarta kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruche ciasto wsypać do miski i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formę o średnicy 22 cm wylepić ciastem, nakłuć widelcem i piec przez około 30 minut w 180 stopniach C. Ostudzić.
  • 2. Przygotować krem: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno i dodawać czekoladę cały czas miksując. Na koniec dodać wiórki kokosowe i krótko zmiksować. Masę wylać na kruchy spód. Na wierzch położyć borówki i schłodzić w lodówce parę godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy