Tarta kawowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wypiek okazał się wielkim przebojem w moim domu. Tarta kawowa oprócz prostoty i łatwości wykonania posiada wiele zalet. Jest pyszna, aromatyczna, smak kawy nie dominuje nad całym wypiekiem. To ciasto doskonale sprawdzi się na różnych przyjęciach. Tarta kawowa jest deserem wyjątkowym, który stanowi ukoronowanie każdego wieczoru.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    250 g mąki pszennej
    200 g masła
    100 g cukru pudru
    30 g kakao
    30 g mąki krupczatki
    3 żółtka
    krem kawowy
    500 g serka mascarpone
    250 g śmietany 30%
    200 g cukru pudru
    50 g kawy rozpuszczalnej
    15 g śmietanfixu
    dodatkowo
    250 g drażetek
    150 g płatków czekoladowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Kakao i mąkę pszenną przesiewamy. Dodajemy cukier puder i mąkę krupczatkę. Mieszamy. Dodajemy żółtka i masło. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy co najmniej dwie godziny. Zimne ciasto wałkujemy na wielkość formy do tarty. Formę do tarty wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto układamy w formie. Dno ciasta kujemy widelcem. Na wierzchu układamy folie aluminiowa i groch. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy folię i groch. Pieczemy kolejne 15 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
    Krem kawowy: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy kawę rozpuszczalną. Miksujemy.
    Krem kawowy wykładamy na zimnym cieście. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Ozdabiamy płatkami czekoladowymi i drażetkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować