Tarta karmelowa z truskawkami

0 (0 ocen)

Krem karmelowy jest tak pyszny, że można go wyjadać łyżkami. Bazą do kremu jest sos karmelowy, zrobiony domowym sposobem, wystudzony sos mieszam z mascarpone i ubitą słodką śmietanką. Na wierzch tarty idealnie pasują truskawki.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    130 g mąki orkiszowej jasnej
    50 g mąki krupczatki
    2 łyżki kakao
    1 jajko
    100 g masła
    1-2 łyżki lodowatej wody

    Sos karmelowy:
    1 szklanka cukru
    1/4 szklanka wody
    50 g masła
    180 ml słodkiej śmietanki

    Krem:
    300 g mascarpone
    200 g słodkiej śmieatny

    truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta karmelowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na tartę 1. Na stolnicę wysyp mąki i kakao, dodaj masło i posiekaj siekaczką lub nożem. Utwórz kopczyk, zrób dołek po środku i tam wbij jajko. Wymieszaj razem i ugnieć ciasto, gdyby nie chciało się zlepić dodaj 1-2 łyżki zimnej wody (najlepiej dodawaj stopniowo). Zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówe 30 minut.
  • Przygotowanie karmelu 2. Sos karmelowy: do garnka wlej wodę, wsyp cukier, wstaw na palnik i zacznij podgrzewać, nie ruszaj garnkiem. Bez termometru zrobienie karmelu wymaga "stania nad garnkiem". Jeśli z koloru przezroczystego karmel zaczyna zmieniać kolor na bursztynowy, oznacza że jest gotowy i należy natychmiast zdjąć go z ognia. Dodaj masło i śmietanę, mieszaj aż masło się całkowicie rozpuści. Garnek postaw na palnik i na małym ogniu podgrzewaj ok. 1-2 minuty ciągle mieszając. Zestaw z ognia i pozostaw do ostudzenia.
  • Upieczony spód 3. Ciasto wyjmij z lodówki, formę do tarty o wym. 20x25 cm wysmaruj cienko masłem. Ciasto rozwałkuj na kształt formy, wyłóż nim formę i wylep brzegi. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem. Na ciasto nałóż papier do pieczenia i wysyp ceramiczne kulki lub fasolę/groch by obciążyć ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 8 minut, potem ściągnij papier z kulkami i dopiekaj jeszcze z 12 minut. Upieczone ciasto ostudź w formie.
  • Krem karmelowy 4. Mascarpone przełóż do misy robota, ubij, dodawaj po 1 łyżce zimnego sosu karmelowego nie przestając ubijania (sosu dodaj tyle na ile lubisz, by było słodkie, u mnie poszło 3/4 sosu). Słodką śmietanę ubij na sztywno w osobnej misce. Wmieszaj do kremu. Miskę z kremem wstaw do lodówki na 20 minut.
  • Gotowa tarta 5. Truskawki, umyj, osusz, obetnij szypułki, przekrój na 4 części. Na schłodzoną tartę wyłóż krem i truskawki, wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować