Krem karmelowy jest tak pyszny, że można go wyjadać łyżkami. Bazą do kremu jest sos karmelowy, zrobiony domowym sposobem, wystudzony sos mieszam z mascarpone i ubitą słodką śmietanką. Na wierzch tarty idealnie pasują truskawki.
Składniki:
Ciasto kruche:
130 g mąki orkiszowej jasnej
50 g mąki krupczatki
2 łyżki kakao
1 jajko
100 g masła
1-2 łyżki lodowatej wody
Sos karmelowy:
1 szklanka cukru
1/4 szklanka wody
50 g masła
180 ml słodkiej śmietanki
Tarta karmelowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysyp mąki i kakao, dodaj masło i posiekaj siekaczką lub nożem. Utwórz kopczyk, zrób dołek po środku i tam wbij jajko. Wymieszaj razem i ugnieć ciasto, gdyby nie chciało się zlepić dodaj 1-2 łyżki zimnej wody (najlepiej dodawaj stopniowo). Zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówe 30 minut.
2.Sos karmelowy: do garnka wlej wodę, wsyp cukier, wstaw na palnik i zacznij podgrzewać, nie ruszaj garnkiem. Bez termometru zrobienie karmelu wymaga "stania nad garnkiem". Jeśli z koloru przezroczystego karmel zaczyna zmieniać kolor na bursztynowy, oznacza że jest gotowy i należy natychmiast zdjąć go z ognia. Dodaj masło i śmietanę, mieszaj aż masło się całkowicie rozpuści. Garnek postaw na palnik i na małym ogniu podgrzewaj ok. 1-2 minuty ciągle mieszając. Zestaw z ognia i pozostaw do ostudzenia.
3.Ciasto wyjmij z lodówki, formę do tarty o wym. 20x25 cm wysmaruj cienko masłem. Ciasto rozwałkuj na kształt formy, wyłóż nim formę i wylep brzegi. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem. Na ciasto nałóż papier do pieczenia i wysyp ceramiczne kulki lub fasolę/groch by obciążyć ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 8 minut, potem ściągnij papier z kulkami i dopiekaj jeszcze z 12 minut. Upieczone ciasto ostudź w formie.
4.Mascarpone przełóż do misy robota, ubij, dodawaj po 1 łyżce zimnego sosu karmelowego nie przestając ubijania (sosu dodaj tyle na ile lubisz, by było słodkie, u mnie poszło 3/4 sosu). Słodką śmietanę ubij na sztywno w osobnej misce. Wmieszaj do kremu. Miskę z kremem wstaw do lodówki na 20 minut.
5.Truskawki, umyj, osusz, obetnij szypułki, przekrój na 4 części. Na schłodzoną tartę wyłóż krem i truskawki, wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
Komentarze