Tarta kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski. Wbić 1 całe jajko i 1 żółtko. Dodać pokrojone na kawałki masło i sól, imbir i gałkę muszkatołową. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę , owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godz.
2.Ciastem wylepić formę to tarty, ponakłuwać widelcem i posmarować lekko rozbitym białkiem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut w 180oC.
3.Kalafior podzielić na małe różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki masła prawie do miękkości., odcedzić.
4.Pieczarki pokroić w plasterki i przesmażyć na pozostałej łyżce masła. Szynkę pokroić w paseczki.
5.Spód wyjąć z piekarnika, obłożyć kalafiorem, pieczarkami szynką. Jajka wymieszać ze śmietaną i zalać tartę. Posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze 20 minut. Przed podaniem posypać posiekana natką pietruszki.
Komentarze