Tarta kalafiorowa

4.47 (162 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Lubię potrawy z dużą ilością warzyw. Tarta kalafiorowa jest pyszna i bardzo prosta do zrobienia. Warto spróbować.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka paszenna: 30 dekagramów
    - jajka: 2 sztuki
    - masło: 20 dekagramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - gałka muszkatołowa, imbir: 1 szczypta
    FARSZ:
    - kalafior: 1 sztuka
    - pieczarki: 20 dekagramów
    - szynka: 15 dekagramów
    - masło: 2 łyżki
    - jajka: 4 sztuki
    - śmietana gęsta 12%: 2 łyżki
    - ser żółty: 20 dekagramów
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - natka pietruszki - posiekana pęczek: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

4.47 (162 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski. Wbić 1 całe jajko i 1 żółtko. Dodać pokrojone na kawałki masło i sól, imbir i gałkę muszkatołową. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę , owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godz.
  • 2. Ciastem wylepić formę to tarty, ponakłuwać widelcem i posmarować lekko rozbitym białkiem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut w 180oC.
  • 3. Kalafior podzielić na małe różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki masła prawie do miękkości., odcedzić.
  • 4. Pieczarki pokroić w plasterki i przesmażyć na pozostałej łyżce masła. Szynkę pokroić w paseczki.
  • Tarta kalafiorowa 5. Spód wyjąć z piekarnika, obłożyć kalafiorem, pieczarkami szynką. Jajka wymieszać ze śmietaną i zalać tartę. Posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze 20 minut. Przed podaniem posypać posiekana natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować