Tarta kakaowo kefirowa ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kruchy kakaowy spód w połączeniu z jogurtową masą o delikatnym pomarańczowym aromacie, całość zwieńczona pysznymi kwaskowymi śliwkami. Rozpływa się w ustach!

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    2,5 szklanki mąki
    150 g masła
    150 g cukru pudru
    mały proszek do pieczenia
    3 łyżki śmietany 18 %
    łyżka kakao

    MASA:
    2 kefiry po 400 g (odjąć te 4 łyżki co daliśmy do ciasta)
    8 czubatych łyżek mąki
    2 jajka
    szklanka cukru
    2 łyżki kaszy manny
    fiolka aromatu pomarańczowego

    ORAZ:
    kilkanaście ciemnych śliwek
    tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta kakaowo kefirowa ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Formę do tart wysmarowujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Tak przygotowaną formę obklejamy ciastem. (jak trochę ciasta nam zostanie, możemy zrobić mini tarty). Formę obklejoną ciastem wkładamy na pół godziny do zamrażarki.
  • 2. W międzyczasie przygotowujemy wypełnienie naszej tarty. Wszystkie składniki na masę (oprócz kaszy) wrzucamy do miski i miksujemy mikserem. Na koniec wsypujemy kaszę i mieszamy.
  • 3. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek.
  • 4. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki. Ponieważ nie klei się już do rąk, możemy jeszcze lekko nadać mu pożądany kształt, dociskając je do formy. Na ciasto wylewamy masę (gdy trochę zostanie - wykorzystamy razem z ciastem do mini tart). Na wierzch układamy połówki śliwek.
  • 5. Pieczemy ok. 1 godziny w 200 stopniach. (mini tarty odpowiednio krócej)

Porady

Z tych proporcji wyszła mi jedna duża tarta i 4 mini tarty. Zużyłam 12 śliwek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kasza manna Kefir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować