Tarta jaglana z cukinią i fetą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną tartę warzywną z dodatkiem sera feta. Spód tarty zrobiłam z kaszy jaglanej a nadzienie stanowi pyszna cukinia z dodatkami. Jest to zdrowe, sycące i proste w przygotowaniu danie. Polecam na obiad lub kolację.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód:100 g kaszy jaglanej
    1 cebulka
    1 łyżeczka masła
    1 jajko
    1 łyżeczka kurkumy
    1/2 łyżeczki soli i pieprzu
    masło do formy
    nadzienie: 300 g cukinii
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka masła
    90 g fety
    1 jajko
    4 suszone pomidory
    1 łyżeczka soli i pieprzu
    oraz forma o śred. 24 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Dania główne

Tarta jaglana z cukinią i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: kaszę jaglaną gotujemy wg instrukcji na opakowaniu i studzimy. Cebulę obieramy i drobno kroimy a następnie szklimy na łyżeczce masła. Podsmażoną cebulę dodajemy do zimnej kaszy.Następnie dodajemy jajko i przyprawy, dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wykładamy kaszę i lekko dociskamy do ścianek naczynia i do dna. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
    Nadzienie: cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki i odciskamy z nadmiaru płynu. Cebulkę i czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na maśle. Dodajemy odsączoną cukinię i jeszcze chwilę przesmażamy, zdejmujemy z ognia. Suszone pomidory i fetę kroimy w kosteczkę i dodajemy do cukinii, mieszamy. Następnie dodajemy jajko oraz przyprawy, mieszamy. Przekładamy nadzienie cukiniowe na podpieczony spód tarty i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Feta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować