Tarta jabłkowa z lodami i sosem karmelowym

5 (183 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna, smakuje wyśmienicie zarówno na zimno jak i na ciepło podana z lodami i sosem karmelowym.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7 równych jabłek
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    sos karmelowy
    lody waniliowe
    cynamon
    cukier brązowy
    1 łyżka roztopionego masła

    KREM:
    4 jaja
    300 ml mleka
    80g mąki
    60 g cukru
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Lody

Tarta jabłkowa z lodami i sosem karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozwinąć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dopasować rant do ciasta, by boki były ok 1,5 cm zadane do góry.
  • 2. Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć środki. Każdą połówkę gęsto ponacinać. Jabłka ułożyć na cieście.
  • 3. Mleko, mąkę, jajka i cukier kryształ dokładnie wymieszać. Wylać na ciasto z jabłkami.
  • 4. Każde jabłko posmarować po wierzchu roztopionym masłem.
  • 5. Jabłka posypać brązowym cukrem.
  • 6. Oprószyć cynamonem.
  • 7. Piec 35-40 min w 200 stopniach.
  • 8. Podawać z lodami waniliowymi i sosem karmelowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sos karmelowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować