Tarta jabłkowa z kruszonką

4.49 (189 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dopełnieniem niedzielnego obiadu jest oczywiście pyszny deser.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1. 5 dużych jabłek
    2. 1 łyżeczka cynamonu
    3. 1 łyżka cukru
    4. 1 łyżka bułki tartej
    Spód:
    5. 195g mąki pszennej
    6. 2 łyżki cukru pudru
    7. 115g masła
    8. 1 żółtko
    Kruszonka:
    9. 2 łyżki masła
    10. 3 łyżki cukru
    11. 5 łyżek mąki
    Dodatkowo:
    12. Strecz
    13. 10g masła
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta jabłkowa z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta jabłkowa z kruszonką 1. Zaczynamy od przygotowaniu spodu, wszystkie składniki ze sobą mieszamy (mąkę, cukier puder, masło, żółtko) i wyrabiamy żeby powstała spójna masa. Następnie owijamy w strecz i wkładamy do lodówki na 30 min. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, doprawiamy cynamonem i cukrem. Blachę do tarty smarujemy masłem i wyklejamy ciastem, następnie wrzucamy starte jabłka i posypujemy łyżką bułki tartej. Do osobnej miski wrzucamy 2 łyżki masła, 3 łyżki cukru i 5 łyżek mąki mieszamy ze sobą i robimy kruszonkę którą posypujemy ciasto. Można przystroić jabłkiem. Pieczemy w temperaturze 180’ przez godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować