Tarta jabłkowa z czekoladą . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie;
Ciasteczka kruszymy bardzo drobno.
Wsypujemy je do miski. Dolewamy roztopioną margarynę i miód. Mieszamy tak by masa dobrze się połączyła.
2.Tak przygotowana masą wykładamy posmarowaną margaryną lub masłem formę do tarty.
3.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C i wkładamy formę ze spodem ciasteczkowym.
Podpiekamy 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Międzyczasie przecinamy połowę laski wanilii i zeskrobujemy ziarenka wanilii na deskę .
4.Jabłka obieramy i gotujemy w winie około 10 minut.
Następnie odcedzamy na druszlaku i studzimy. Gdy będą już zimne kroimy w plastry.
5.Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem.Dodajemy ziarna wanilii i ugotowany wcześniej i przestudzony budyń. Mieszamy energicznie na jednolitą masę.
6.Przelewamy tak przygotowaną masę na spód ciasteczkowy.
Na niego układamy plastry jabłek.
7.Oraz wylewamy wcześniej przygotowaną galaretkę już lekko tężejącą.A na koniec posypujemy starta na grubych oczkach czekoladą . Chłodzimy w lodówce 2 godziny.
Smacznego !
Porady
Gdy nie mamy formy do tarty możemy użyć tortownicy o średnicy 26 cm.
Komentarze