Tarta jabłkowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Widząc w koszyczku kilka pięknych i słodkich jabłek wpadłam na pomysł zrobienia właśnie tarty. Ojjjj tak, zdecydowanie to był świetny pomysł :))

  • 30 min

Składniki:

  • kruche ciasto:

    3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru pudru
    4 żółtka
    3 łyżki oleju
    op. cukru waniliowego
    kostka masła w temp. pokojowej (250g)

    Ponadto:

    5 jabłek
    laska cynamonu
    1/4 szklanki brązowego cukru
    cukier waniliowy
    białko

Tarta jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy do dużej miski, następnie dodajemy żółtka, pokrojone w kostkę masło, olej i cukier waniliowy. Całość dokładnie wyrabiamy dłońmi lub w malakserze z końcówką do zarabiania kruchego ciast.
  • 2. Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w zgrabne paseczki. Formę do tarty wykładamy ciastem (ciasto jest dosyć kruche, dlatego najlepiej jest wylepiać formę kawałkami ciasta), układamy na nim pokrojone jabłka, posypujemy cukrem waniliowym i świeżo startym cynamonem, a na wierzchu układamy paski z ciasta.
  • image-1j8c7ro 3. Wierzch tarty smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy brązowym cukrem. Całość pieczemy ok 40 minut w 175 - 180*C. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/01/tarta-jabkowa-najprostsza-i-najlepsza.html

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy