Tarta jabłkowa bezglutenowa

  • wyświetlono: 185 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Szarlotka w formie tarty, na kruchym gryczanym spodzie.

  • 10 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto: 200 g. mąki gryczanej, 100 g. mąki ziemniaczanej, 110 g. margaryny + do posmarowania blaszki, 65 g. cukru pudru, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej (lub bezglutenowego proszku do pieczenia), 1 jajko + 1 żółtko, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka zimnej wody
Masa jabłkowa: 900 g. jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych), 4 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżka masła lub margaryny, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta jabłkowa bezglutenowa

  • 1. Obie mąki wsyp na stolnicę. Dodaj sodę/proszek, cukier puder i cynamon. Wymieszaj rękami.
    Dodaj pokrojoną na kawałki margarynę, jajko i żółtko. Siekaj nożem, aż kawałeczki margaryny będą bardzo malutkie. Dolej wodę i wyrób gładkie ciasto rękami. Ciasto podziel na 3 części - 1/3 owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. 2/3 ciasta rozwałkuj i wylep nim dno oraz boki formy do tarty (wcześniej wysmaruj ją margaryną, ja użyłam blaszki metalowej) i wstaw do lodówki również na godzinę.

    Jabłka (po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych) zetrzyj na grubych oczkach tarki.
    W garnku rozpuść masło/margarynę. Włóż starte jabłka i od razu cukier trzcinowy, dobrze wymieszaj. Smaż, aż jabłka puszczą sok, wtedy dodaj cukier waniliowy i sok z cytryny. Mieszaj i smaż przez 8-10 minut. Jabłka muszą zmięknąć i utworzyć "papkę". Zestaw z ognia, dodaj mąkę ziemniaczaną i szybko wymieszaj. Odstaw.

    Ciasta wyjmij z lodówki. Piekarnik nagrzej do 180°C. W cieście w blaszce zrób na dnie kilkanaście nakłuć widelcem, wstaw do piekarnika i piecz przez 8 minut. Wyjmij i po 2 minutach wyłóż na podpieczony spód jabłka. Dokładanie wyrównaj wierzch.
    1/3 ciasta rozwałkuj cienko (około 2-3 mm.) i wykrój z niego nożem trójkąty przypominające stożki (od tego ile trójkątów i jak szerokich zrobisz zależy ilość porcji tarty). Ułóż trójkąty na jabłkach w odstępach od siebie. Przestrzenie między ciastem posyp cynamonem. Wstaw tartę do piekarnika i piecz 25 - 30 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw najlepiej na całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartaCiastojabłkaciastadeseryszarlotkapieczeniewypiekibez glutenutarta bezglutenowa

Komentarze

Podobne przepisy

Bezglutenowa szarlotka

Dodane przez: mysza75

Bezglutenowa szarlotka

Bezglutenowa pyszna szarlotka ze...

Paulina Wilk

Dodane przez: KuchniaPoli

Bezglutenowe ciasto z cukinii

Bezglutenowe ciasto z cukinii Intensywnie...

szybkie ciasto (bezglutenowe)

Dodane przez: benka

Szybkie ciasto (bezglutenowe)

Biszkopt bezglutenowy przełożony...

KRUCHA TARTA JABŁKOWO-BRZOSKWINIOWA z dodatkiem mielonych ciasteczek zbożowych

Dodane przez: kiciax1

KRUCHA TARTA JABŁKOWO-BRZOSKWINIOWA z dodatkiem...

To prosty przepis na wspaniałą...

image-0c3t3ui

Dodane przez: MojeŻyciePoTrzydziestce

Ciasto marchewkowe bezglutenowe

Każdy alergik kochający sie w słodyczach...

Jabłkowe delicje

Dodane przez: agatab

Jabłkowe delicje

Jabłkowe delicje to ciasto, które...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE