tarta jabłkowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

słodki deser pełen owoców

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI

    3 szkl mąki pszennej

    3/4 szkl cukru

    1 kostka margaryny

    1 jajko

    1 żółtko

    2 łyżki gęstej śmietany

    ok 4 dużych kwaskowych jabłek

    1/2 szkl suszonej żurawiny

    1 galaretka czerwona

Tarta jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1jkbrxl 1. Mąkę, margarynę, cukier, jajka i śmietanę zagnieść jak na kruche ciasto. Ciasto Podzielić na 2 części, pierwsza powinna zawierać ok 2/3 ciasta druga pozostałe 1/3 ciasta i wstawić na 1 godz do lodówki.

    Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki.

    Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia lub dokładnie wysmarować olejem i posypać mąką, strzepać nadmiar mąki.

    Większą część ciasta rozwałkować na wielkość formy do tarty, powinno wystawać poza brzegi formy. Nadmiar ciasta odciąć.



    Na cieście ułożyć ćwiartki jabłek, posypać żurawiną. Owoce zasypać suchą galaretką.
    Wszystko przykryć drugim płatem ciasta. Zrobić kilka otworów aby para miała jak się wydostać.

    Piec 40 min w 180OC, następnie zwiększyć temperaturę do 200OC przełączyć na dolna grzałkę piekarnik i dalej piec 20 min.
  • image-0yiqxgv 2. Można także przed nałożeniem owoców spód ciasta zapiec 15 min w 180OC. Dopiero na nie ułożyć owoce i przykryć pozostałym ciastem. Wtedy wystarczy piec 45 min w 180OC

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy