Tarta hamburgerowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Tak, ona naprawdę smakuje jak hamburger:). A jeśli nie wierzycie - spróbujcie ją zrobić.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto na tartę:
    100g zimnego masła
    200g mąki
    1 jajko L
    1/2 łyżeczki soli

    Farsz:
    400g mielonej wołowiny
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki musztardy
    3 łyżki keczupu
    1 łyżka oleju
    sól, pieprz
    1 jajko
    4 łyżki mleka
    150g żółtego sera

    Dodatki:
    keczup
    sos czosnkowy
    1/3 główki sałaty lodowej
    10 pomidorków koktajlowych
    2 ogórki kiszone

Tarta hamburgerowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia.
  • 2. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na rozgrzanym oleju podsmażamy wołowinę i pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zarumienią dodajemy posiekany drobno czosnek, keczup i musztardę. Dusimy do odparowania płynów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Farsz wykładamy na podpieczony spód. Jajko mieszamy z mlekiem i startym serem. Masą zalewamy tartę. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 20-30 minut, do zarumienienia.
  • 4. Na upieczoną tartę wykładamy pokrojoną sałatę i warzywa. Polewamy keczupem i sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy