Tarta gruszkowo-imbirowa w koronie z pianki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis ten jest mojego autorstwa. Miałam ochotę na jakąś ciekawą jesienną tartę. Smak wyszedł doskonały. Cudowne połączenie słodyczy gruszek i miodu z pikanterią imbiru. Niebo w gębie!

  • 30 min

Składniki:

  • •250g mąki
    •125g masła
    •4,5 łyżki cukru
    •szczypta soli
    •3 jaja
    •3 łyżki śmietany
    •3 duże gruszki konferencyjne
    •2 łyżki miodu
    •kilka goździków
    •świeży imbir
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta gruszkowo-imbirowa w koronie z pianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na 12 części. Gotujemy je w odrobinie wody z dwoma łyżkami miodu, goździkami (dałam 5) i łyżeczką świeżo startego imbiru. Gdy zrobią się szkliste wyłączamy.
  • 2. Mąkę, masło, łyżkę cukru, sól, śmietanę i jedno żółtko siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Wykładamy nim formę do tarty lub tortownicę, nakłuwamy widelcem i wkładamy na 15 minut do lodówki.
  • 3. Pieczemy ciasto przez 25 minut w temperaturze 180°C
  • 4. Białka z trzech jaj ubijamy z 3,5 łyżkami cukru na sztywną pianę.
  • tarta gruszkowo-imbirowa w koronie z pianki 5. Na upieczone i wystudzone ciasto układamy gruszki, posypujemy dwoma łyżeczkami świeżo startego imbiru. Za pomocą rękawa cukierniczego robimy rozetki z piany. Pieczemy około 30 minut w 160°C.

Porady

Należy pamiętac o wypieczeniu ciasta przed nałożeniem gruszek. Wchłonie ono sok i stanie się miękkie, gdy położymy owoce na niedopieczony spód, ciasto będzie gliniane i surowe. Pianę można nałożyć łyżeczką od herbaty tworząc "szczyty"

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować