Tarta gruszkowa w sosie śmietanowym z płatkami migdałowymi

0 (0 ocen)

Po prostu niebo w gębie! Kruchutki spód, słodki sos śmietankowy, kwaskowate gruszki, a to wszystko obficie obsypane płatkami migdałowymi. Zainspiruj się! :D

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    1 i 1/3 szkl mąki pszennej
    100 g zimnego masła
    1 żółtko
    1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
    2 czubate łyżki cukru
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym)
    szczypta soli

    Sos śmietankowy:
    250 ml słodkiej śmietanki 30%
    2 żółtka
    1 łyżka ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym)
    4 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    4 twarde gruszki (o łącznej wadze około 3/4 kg)
    3 łyżki płatków migdałowych
    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery Pieczeń Sosy

Tarta gruszkowa w sosie śmietanowym z płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Rozwałkować je na placek o grubości około 3-4 mm (polecam robić to pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, dzięki czemu ciasto nie będzie się kleiło). Nawinąć na wałek i przenieść do formy na tartę o średnicy 28 cm wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto dobrze wykleić w dno i boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć. Tak przygotowane ciasto piec w 200 st.C przez 10-15 minut do zarumienienia (polecam piec z obciążeniem: na ciasto ułożyć papier do pieczenia i wysypać specjalne kuleczki ceramiczne. Jeśli ich nie posiadamy można je zastąpić, np. fasolą. Dzięki obciążeniu ciasto się nie "wybrzuszy" za bardzo.) Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia.
  • 2. Sos śmietankowy: Żółtka zmiksować z pozostałymi składnikami.
  • 3. Gruszki obrać, pokroić w plasterki, a następnie poukładać na przestudzonym spodzie tarty. Zalać je sosem śmietankowym i obficie posypać płatkami migdałowymi. Piec jeszcze przez około 10-15 minut w 200 st.C do zezłocenia. Upieczoną tartę wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Smacznego! (inspiracja/ źródło: MniamMniam)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Mąka Owoce Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować