Tarta gruszkowa na słodko z serem ricotta i kardamonem

4.5 (190 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Prosta, pyszna, rozpływająca się w ustach, bardzo jesienna tarta :)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KRUCHY SPóD:
    - mąka: 200 gramów
    - cukier puder: 3 łyżki
    - masło: 100 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
    NADZIENIE:
    - ser ricotta: 100 gramów
    - śmietana kremówka: 3 łyżki
    - miód: 1 łyżka
    - kardamon mielony: 1 łyżeczka
    - gruszki dojrzałe: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta gruszkowa na słodko z serem ricotta i kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, wkroić kawałki masła, wsypać cukier, dodać ekstrakt waniliowy i wbić jajko.
    Zagnieść ciasto na gładką masę, ugnieść kulę, owinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wylepić nim płytką formę do tarty o średnicy 23-24 cm, razem z jej bokami i nakłuć w wielu miejscach.
  • 2. Ser wymieszać z cukrem i kardamonem, a następnie dodać śmietankę kremową i miód. Kremem wyłożyć spód tarty i rozsmarować cienko na całej powierzchni.
  • 3. Gruszki, umyć obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki, które układać na kremie tworząć dowolną kompozycję. Róża została uformowana poprzez zwijanie i układanie plasterków gruszki tak jak płatki róż. Od środka, od najmniejszego plasterka. Jeden plasterek przykrywa drugi i tak dookoła aż utworzy się piękna róża.
  • 4. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C na złoto przez 35 minut. Pozostawić w formie do wystygnięcia na ok 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować