Tarta gruszkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kocham połączenie gruszek i kruchego ciasta ;)

  • 60 min

Składniki:

  • 20 dag masła lub margaryny
    2 żółtka
    2 szklanki mąki,
    sól
    3/4 szklanki cukru
    4 duże dojrzałe gruszki
    5 dag płatków migdałowych kilka malin lub innych owoców do dekoracji
    listki mięty lub melisy cytrynowej

Tarta gruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło posiekaj ostrym nożem, dodaj żółtka, wsyp mąkę oraz cukier. Dodaj szczyptę soli, szybko połącz składniki i zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i odłóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Umyj gruszki, obierz ze skórki, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Część schłodzonego ciasta rozwałkuj i wytnij 8 (lub ile ci się zmieści połówek w formie) krążków. Każdym z nich przykryj jedną połówkę gruszki, wykonaj nacięcia nożem. Pozostałym ciastem wylep spód oraz boki formy, rozłóż oblepione ciastem gruszki, lekko dociśnij do spodu formy. Wierzch posyp płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni i piecz 45-50 minut. Wyjmij i ostudź. Udekoruj ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy