Tarta gruszkowa

4.5 (193 ocen)

  • 40 min

Pyszna gruszkowa tarta na orzechowym spodzie.

  • 40 min

Składniki:

  • SPÓD:
    250g mąki
    100g zmielonych orzechów laskowych
    100g cukru
    200g masła
    1 jajko

    DODATKOWO:
    3-4 gruszki
    1 budyń waniliowy duży (na 0,7 l mleka)
    0,7 l mleka
    laska waniliowa
    cynamon do posypania gruszek
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta gruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta 1. Ze składników na spód tarty wyrobić ciasto. Mąkę połączyć z suchymi składnikami. Następnie wbić jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrobić jednolite ciasto. Gotowym wyłożyć dno formy do tarty. Zapiekać ok 20 minut w 180 stopniach
  • 2. W tym czasie gruszki obrać ze skórki i pokroić na półplasterki.
  • 3. Budyń ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Z tym że do mleka na budyń dodać pestki wanilii (laskę również można dodać) i pogotować chwilkę by wydobyć smak.
  • tarta 4. Na podpieczony spód wylać gorący budyń, Na niego zaś układać gruszkę. Posypać całość cynamonem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok 20 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować