Tarta francuska z rabarbarem i kremem malinowym

0 (0 ocen)

Przepyszne połączenie kwaskowatego rabarbaru ze słodkimi malinami oraz kruchutkiego ciasta i delikatnego jak puch kremu.

Składniki:

  • Ciasto:

    op. ciasta francuskiego (275g)
    2 długie łodygi rabarbaru
    3 łyżki cukru cynamonowego

    Krem:

    1,5 szkl malin
    2 łyżki cukru
    1 łyżka cukru pudru
    300ml śmietanki 30%
    maliny i mięta do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta francuska z rabarbarem i kremem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotować ciasto 1. Ciasto francuskie rozwinąć i wyłożyć dno i boki formy do tarty. Odciąć wystające końcówki, ponakłuwać widelcem. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Rozsypać na cieście, posypać cukrem cynamonowym. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni na ok 20 minut. Ostudzić.
  • Przygotować mus z malin 2. Maliny przełożyć do garnuszka, zalać 2 łyżkami wody, dodać cukier. Gotować aż się rozpadną a woda odparuje. Przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pesteczek. Schłodzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodać połowę musu z malin, dokładnie wymieszać. Resztę musu niedbale wymieszać z kremem. Nałożyć do rękawa cukierniczego i udekorować tartę. Całość udekorować malinami i miętą.

Porady

Rabarbar oraz maliny mogą być mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować