Tarta francuska z kurkami, cukinią i ricottą

0 (0 ocen)

Łatwa, pyszna i szybka propozycja na kolację lub obiad. Idealna na imprezy z przyjaciółmi.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    200 g kurek
    1 mala cukinia
    250 g serka ricotta
    1 jajko
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz
    1 łyżka masła
    1 mała cebula

Tarta francuska z kurkami, cukinią i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto rozłożyć na blasze formując brzegi (złożyć każdy na da razy) i docisnąć widelcem. Posmarować białkiem. Kurki oczyścić, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć z grzybami na łyżce masła.
  • 2. Cukinie pokroić w talarki i oprószyć solą w celu puszczenia soków. Odstawić na 15 min, a następnie spłukać nadmiar soli. Ser wymieszać z żółtkiem i przyprawami. Na ciasto rozłożyć masę serową, plasterki cukinii a na wierzch kurki. Piec ok 15-20 min w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy