Prosta tarta - ciekawe połączenie dyni z serem pleśniowym. idealne na jesienne wieczory.
45 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 20 dag mąki orkiszowej lub pszennej,
- 10 dag masła
- 1 jajko
- sól
Farsz:
- 50 dag dynii
- 3 jajka
- 20 dag sera z niebieską pleśnią
- 10 dag orzechów włoskich
- sól, pieprz
Tarta dyniowa z serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto na farsz zagnieść, rozwałkować lub wyłożyć na blaszkę do pieczenia razem z brzegami.
2. Ugotować dynie, gdy będzie już miękka zmiksować na gładka masę. Gdy dynia przestygnie dodać 3 jajka. Dodać 10 dag serka pleśniowego i garść orzechów. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
3. Wyłożyć farsz na ciasto. Na wierzchu posypać pokruszonym serkiem (10dag) i reszta orzechów. Wstawić do piekarnika na 200st C na 20 min.
Komentarze