Tarta dyniowa z serem pleśniowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Prosta tarta - ciekawe połączenie dyni z serem pleśniowym. idealne na jesienne wieczory.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 20 dag mąki orkiszowej lub pszennej,
    - 10 dag masła
    - 1 jajko
    - sól
    Farsz:
    - 50 dag dynii
    - 3 jajka
    - 20 dag sera z niebieską pleśnią
    - 10 dag orzechów włoskich
    - sól, pieprz

Tarta dyniowa z serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto na farsz zagnieść, rozwałkować lub wyłożyć na blaszkę do pieczenia razem z brzegami.
    2. Ugotować dynie, gdy będzie już miękka zmiksować na gładka masę. Gdy dynia przestygnie dodać 3 jajka. Dodać 10 dag serka pleśniowego i garść orzechów. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
    3. Wyłożyć farsz na ciasto. Na wierzchu posypać pokruszonym serkiem (10dag) i reszta orzechów. Wstawić do piekarnika na 200st C na 20 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy