Tarta drożdżowa pod pierzynką z mozzarelli

  • wyświetlono: 975 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepis na tą tartę powstał spontanicznie - rodzina miała ochotę na danie z piekarnika inne niż pizza, czy zapiekanka. Postanowiłam połączyć oba te dania i powstała ta oto tarta, z czapeczką z ciasta drożdżowego i pierzynką z mozzarelli, z pomidorami i cukinią w środku. Pyszności!

jola4311

Składniki

Ciasto drożdżowe:
- 2 szklanka mąki pszennej,
- 3 dag drożdży,
- ok. 1/3 szklanki ciepłej wody,
- łyżka oliwy,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- sól.
Farsz:
- spora cukinia,
- puszka pomidorów bez skóry,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii,
- 15 dag mozzarelli,
- słodka papryka,
- sól, pieprz,
- zioła prowansalskie,
- łyżka oliwy.
Ponadto:
- tłuszcz i mąka do formy.

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta drożdżowa pod pierzynką z mozzarelli

  • 1. Przygotowujemy ciasto: drożdże kruszymy, ucieramy z cukrem i łyżką mąki, rozpuszczamy w 1/3 szklanki letniej (nie gorącej wody), odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na ok. 30 minut).
    Resztę mąki przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, dodajemy sól do smaku, łyżkę oliwy i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (jeżeli jest zbyt lepkie dodajemy trochę mąki, gdy za twarde odrobinę letniej wody lub mleka). Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 30 minut.
  • 2. Przygotowujemy farsz: Pomidory miksujemy wraz z zalewą, ząbkiem czosnku i posiekaną bazylią, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy na niezbyt grube półplasterki.
    Mozzarellę dzielimy na 2 części - 1 część rwiemy palcami na małe kawałki, drugą ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Układanie cukinii - tarta drożdżowa3. Formę do zapiekania smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką.
    Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie nieco cieniej niż 0,5 cm. Ciastem wykładamy formę i gęsto nakłuwamy.
    Spód ciasta smarujemy koncentratem, układamy półplasterki cukinii (lekko na zakładkę), piętrowo, każdy rząd oprószamy odrobiną papryki i ziół prowansalskich. Nadmiar ciasta odcinamy.
    Cukinię zalewamy masą pomidorową, układamy kawałeczki mozzarelli.
    Resztę ciasta ponownie rozwałkowujemy, wycinamy koło o średnicy formy, przykrywamy wierzch zapiekanki i łączymy ozdobnie brzegi, lekko nakłuwamy.
  • 4. Łyżkę oliwy mieszamy z ziołami prowansalskimi, mieszanką smarujemy wierzch ciasta, posypujemy tartą mozzarellą.
    Formę z tartą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy przez 20 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartatania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatawarzywaPomidoryczosnekmozzarellaCukiniabazyliaciasto drożdżowezioła prowansalskietania kuchniawegetariańskiedla wegetarianlekka kuchniasmaki latadania z warzywamitarta z warzywamitarta z pomidoramipizza inaczejtarta drożdżowatarta z cukiniątarta z mozzarellązapiekanka na cieście drożdżowymsezon na pomidoryletnie dania

Komentarze

Podobne przepisy

Tarta z owocami pod kruszonką

Dodane przez: justi2401

Tarta z owocami pod kruszonką

Pyszne, kruche ciasto w połączeniu...

Tarta Z Jarmużem, Kurczakiem i Mozzarellą

Dodane przez: gotowanietoproste

Tarta Z Jarmużem, Kurczakiem i Mozzarellą

Tarta wyszła bardzo smaczna z chrupkim...

Lekka Tarta z Kurczakiem i Mozzarellą

Dodane przez: PolskaGotuje

Lekka Tarta z Kurczakiem i Mozzarellą

Lekka tarta, w sam raz na wiosenny...

tarta z mięsem pod beszamelem

Dodane przez: krl994

tarta z mięsem pod beszamelem

przepis wymyśliłam pod wpływem...

Tarta z pomidorami i mozzarella

Dodane przez: PolskaGotuje

Tarta z pomidorami i mozzarellą

Smaczna tarta, której przygotowanie...

Gotowa tarta

Dodane przez: jacekwkuchni

Tarta na cieście francuskim z cukinią, pomidorami...

Prosta w przygotowaniu wegetariańska...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE