Tarta drobiowa z cukinią i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:mąkę połącz z żółtkami, posiekanym masłem i szczyptą soli. Szybko zagnieć kruche ciasto i włóż na godzinę do lodówki.
2.Wypełnienie: filet umyj, oczyść, pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem.
3.Schłodzonym ciastem wylep okrągłą formę do tarty (o śr.25 cm) wysmarowanej masłem. Ponakłuwaj widelcem i podpiecz ok.12 minut w 180 st.
4.Na podpieczony spód wyłóż kurczaka z cebulą, posyp natką pietruszki. Śmietanę połącz z serem żółtym, dodaj żółtka i białka z kruchego ciasta. Całość wymieszaj na gładką masę, przypraw solą i pieprzem. Przygotowanym sosem jajecznym zalej kurczaka.
5.Marchew i cukinię umyj, marchew oczyść. Warzywa pokrój na zapałkę i posyp wierzch tarty. Tartę piecz 40 minut w 180 st pod przykryciem. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij papier, którym było przykryte i zrumień warzywa. Smacznego!
Komentarze