Tarta drobiowa z cukinią i marchewką

5 (150 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Propozycja na smaczny, lekki obiad, lub ciepłą kolację.

Składniki:

  • spód: 1,5 szklanki mąki
    120g masła
    2 żółtka
    szczypta soli

    wypełnienie:podwójny filet z piersi kurczaka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 jajka +2 białka z kruchego ciasta
    3/4 szklanki śmietany
    4 łyżki startego żółtego sera
    pół cukinii
    2 marchewki
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    masło do posmarowania formy






Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta drobiowa z cukinią i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:mąkę połącz z żółtkami, posiekanym masłem i szczyptą soli. Szybko zagnieć kruche ciasto i włóż na godzinę do lodówki.
  • farsz na patelni 2. Wypełnienie: filet umyj, oczyść, pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem.
  • przed upieczeniem 3. Schłodzonym ciastem wylep okrągłą formę do tarty (o śr.25 cm) wysmarowanej masłem. Ponakłuwaj widelcem i podpiecz ok.12 minut w 180 st.
  • 4. Na podpieczony spód wyłóż kurczaka z cebulą, posyp natką pietruszki. Śmietanę połącz z serem żółtym, dodaj żółtka i białka z kruchego ciasta. Całość wymieszaj na gładką masę, przypraw solą i pieprzem. Przygotowanym sosem jajecznym zalej kurczaka.
  • pocięte warzywa 5. Marchew i cukinię umyj, marchew oczyść. Warzywa pokrój na zapałkę i posyp wierzch tarty. Tartę piecz 40 minut w 180 st pod przykryciem. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij papier, którym było przykryte i zrumień warzywa. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować