Tarta czekoladowa z malinami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Upały cały czas dają się we znaki, więc piekarnik ma urlop. Zamiast ciasta z piekarnika proponuję tartę bez pieczenia z czekoladowym kremem i malinami na które ciągle trwa sezon. Połączenie czekolady i tych owoców sprawdza się bezbłędnie .

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    70 g masła lub margaryny,
    250 g herbatników.

    Krem:
    100 g mlecznej czekolady,
    150 g gorzkiej czekolady,
    210 ml śmietany kremówki 30 lub 36%,
    2 łyżki kakao.

    Dodatkowo:
    słoiczek dżemu malinowego,
    pół opakowania galaretki malinowej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta czekoladowa z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę podgrzać, gdy będzie gorąca zalać nią pokrojone drobno czekolady. Zostawić na chwilę, a następnie wymieszać do otrzymania jednolitej konsystencji. Całość odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym tłuszczem. Całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Spód i boki tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć masą herbatnikową. Schłodzić w lodówce lub zamrażarce około 30 minut.
  • 3. Schłodzoną masę czekoladową ubić mikserem do zgęstnienia, na końcu dodać kakao i zmiksować do połączenia.
  • 4. Spód herbatnikowy posmarować dżemem malinowym, następnie przykryć wszystko kremem czekoladowym. Na wierchu tarty ułożyć maliny. Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu, gdy zacznie tężeć wylać ją na maliny. Tartę schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować