tarta czekoladowa z malinami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Wymaga mało pracy ale to bardzo efektowne ciasto. Przepis wymyśliłam kiedy w ogrodzie obrodziły maliny.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - 300g mąki pszennej
    - 200g zimnego masła
    - 2 żółtka
    - 2 łyżki kakao
    - 100g cukru pudru
    - łyżka kwaśnej śmietany
    Składniki na krem:
    - 2 szklanki mleka
    - 0,5 szklanki cukru
    - 1 żółtko
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanek
    - 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
    - 200g masła w temperaturze pokojowej
    Ponadto:
    -500g malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta czekoladowa z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, kakao, cukier wysypać na stolnicę. Zrobić wgłębienie, do którego wbić żółtka. Dodać zimne, pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać wszystko nożem, a gdy zrobi się kruszonka zagnieść szybko ciasto na tartę.
    Ciasto owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować, umieścić w formie do tarty o średnicy 24cm. Obciąć brzegi. Wstawić do nagrzanego na 180stopni piekarnika i piec 15 minut.

    W tym czasie przygotować krem. 1,5 szklanki mleka wlać do garnka, wsypać cukier i zagotować. W połowie szklanki mleka rozpuścić obie mąki oraz żółtko. Wlać masę do gotującego się mleka, gotować na małym ogniu, cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wystudzić. Do masła dodawać po łyżce zimnego budyniu i miksować.

    Krem przełożyć do upieczonej i wystudzonej tarty. Udekorować wierzch malinami. Smacznego!

Porady

Można posypać wierzch cukrem pudrem. Tartę można podać z innymi owacami, np. truskawkami, porzeczkami czy brzoskwiniami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować