Tarta czekoladowa z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, kakao, cukier wysypać na stolnicę. Zrobić wgłębienie, do którego wbić żółtka. Dodać zimne, pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać wszystko nożem, a gdy zrobi się kruszonka zagnieść szybko ciasto na tartę.
Ciasto owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować, umieścić w formie do tarty o średnicy 24cm. Obciąć brzegi. Wstawić do nagrzanego na 180stopni piekarnika i piec 15 minut.
W tym czasie przygotować krem. 1,5 szklanki mleka wlać do garnka, wsypać cukier i zagotować. W połowie szklanki mleka rozpuścić obie mąki oraz żółtko. Wlać masę do gotującego się mleka, gotować na małym ogniu, cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wystudzić. Do masła dodawać po łyżce zimnego budyniu i miksować.
Krem przełożyć do upieczonej i wystudzonej tarty. Udekorować wierzch malinami. Smacznego!
Porady
Można posypać wierzch cukrem pudrem. Tartę można podać z innymi owacami, np. truskawkami, porzeczkami czy brzoskwiniami.
Komentarze