Tarta czekoladowa z brzoskwinią

0 (0 ocen)

Moja pierwsza tarta:) chyba nie najgorsza,jak myślicie??? nam smakowała:)))

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    85 gram miękkiego masła ( 6 łyżek)
    4 łyżki cukru
    2 żółtka
    30 g czekolady deserowej
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    1 łyżka skórki startej z pomarańczy
    1 szklanka mąki tortowej
    1,5 łyżki kakao
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie:

    170 g czekolady deserowej
    200 g śmietany 30%
    skórka starta z 1 pomarańczy
    3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    1 jajko

    Dodatkowo:
    4-6 połówek brzoskwiń z puszki


    Foremka o średnicy 21 cm.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta czekoladowa z brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. Ciasto kruche: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopioną czekoladę,żółtka skórkę z pomarańczy oraz ekstrakt. Nadal ucierać. Do drugiej miski przesiać mąkę,sól kakao oraz proszek do pieczenia. Wymieszać. Stopniowo wsypywać do masła i szybko wymieszać mikserem aby składniki się połączyły. Zawinąć ciasto w folie spożywczą i odłożyć do lodówki na około 1-1,5. Piekarnik nagrzać do 180 st.
  • foremkę wylepić ciastem 2. Po tym czasie wylepić dno i boki foremki do tarty (ja mam silikonową-zwykłą najpierw przygotować jak do zwykłego ciasta). Nakłuć widelcem kilka razy i wstawić do piekarnika. Piec około 13-15 minut aż ciasto zmatowieje. Wyjąć z piekarnika,ostudzić ( nie wyjmować z formy).
  • masę czekodowo-śmietanową wylać na ciasto 3. Nadzienie: Czekoladę pokruszyć do dużej miski. Śmietanę wraz ze skórką podgrzać aby była gorąca,ale nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i wlać do czekolady. Zostawić i po minucie delikatnie wymieszać aby czekolada się rozpuściła. Dodać ekstrakt. W osobnej miseczce wymieszać jajko i dodać do czekolady. Dobrze połączyć. Wylać na ciasto kruche.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 10-15 minut.
  • ułożyć brzoskiwnie 4. Gdy tarta będzie się piec brzoskwinię pokroić na cząstki. Wyjąć tartę z piekarnika i ułożyć owoce. Temperaturę zmniejszyć do 160 st i piec około 4-6 minut. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić a potem schładzać przez kilak godzin a najlepiej całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie w puszce Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować