Tarta czekoladowa

0 (0 ocen)

Mocno czekoladowa, idealna na długie zimowe wieczory

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    125 g masła
    0,5 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 jajko
    szczypta soli

    Krem czekoladowy:
    250 g gorzkiej czekolady
    2 jajka
    4 żółtka
    3 łyżki cukru
    200 g masła

Tarta czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło siekamy z mąką, cukrem, solą, dodajemy jajko. Szybko wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Formę do tart (można użyć zwykłej tortownicy) natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Wylepiamy formę zimnym ciastem, nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy na złoty kolor (ok. 20min) w temperaturze 180 stopni.

  • 2. Krem:
    Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w misce nad parą. Kiedy będzie płynna, dodawać po kawałku masło i energicznie mieszać. Zdjąć czekoladę z garnka z gorącą wodą.
    W drugiej misce wbić jajka, dodać żółtka i cukier. Miskę umieścić nad wrzącą wodą i ubijać, tak długo aż znacznie zwiększy objętość (3-4 razy) i będzie białą, puszystą masą. Ciągle ubijając dodawać po łyżce czekolady i ucierać do wyczerpania masy czekoladowej.
    Wylać na ostudzony spód i wyrównać powierzchnię. Posypać płatkami migdałów, posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Wyjąć i ostudzić

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy