Tarta czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło siekamy z mąką, cukrem, solą, dodajemy jajko. Szybko wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Formę do tart (można użyć zwykłej tortownicy) natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Wylepiamy formę zimnym ciastem, nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy na złoty kolor (ok. 20min) w temperaturze 180 stopni.
2.Krem:
Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w misce nad parą. Kiedy będzie płynna, dodawać po kawałku masło i energicznie mieszać. Zdjąć czekoladę z garnka z gorącą wodą.
W drugiej misce wbić jajka, dodać żółtka i cukier. Miskę umieścić nad wrzącą wodą i ubijać, tak długo aż znacznie zwiększy objętość (3-4 razy) i będzie białą, puszystą masą. Ciągle ubijając dodawać po łyżce czekolady i ucierać do wyczerpania masy czekoladowej.
Wylać na ostudzony spód i wyrównać powierzchnię. Posypać płatkami migdałów, posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Wyjąć i ostudzić
Komentarze