Tarta cytrynowa z bezową pierzynką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wiadomo, że cytrusy najlepiej smakują zimą, więc postanowiłam zrobić ten pyszny deser, który wszystkim smakuje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    Ciasto:

    200g mąki,
    100g cukru,
    150g zimnego masła,
    1 żółtko,
    1 łyżka śmietany 12% (ewentualnie 18%),

    Krem cytrynowy:

    5 żółtek,
    100g cukru pudru,
    100g masła,
    sok z 4 cytryn,
    skórka z 2 cytryn,
    3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    woda (ok. szklanki),

    Beza:

    5 białek,
    300g cukru pudru,
    szczypta soli.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta cytrynowa z bezową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem na tarcie 1. Mąkę przesiać do miski, dodać masło, wyrabiać koniuszkami palców do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Dodać cukier, żółtko i śmietanę i wyrobić ręką. Wyrobione, uformować na kształt grubego placuszka, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 20 min. Po tym czasie rozwałkuj krążek na średnicę większą, niż blacha do tortownicy. Przełóż do blaszki, dopasuj palcami. Ponakłuwać spód widelcem. Wyłożyć ciasto folią aluminiową, wysypać groch lub inne syntetyczne obciążniki do pieczenia. Piec przez 15-18 min. w temp. 190oC, następnie wyjąć ciasto, zdjąć groch i folię i piec jeszcze przez 5 min. w temp. 150oC.

    Przygotować cytrynowy krem - W garnuszku zagotować 50ml wody ze startą skórką cytrynową. Zmiksuj cukier i mąkę ziemniaczaną z wodą na konsystencję pasty. Cały czas miksując dodawać gorący syrop, aż pasta stanie się gładka. Ubić żółtka z sokiem cytrynowym i masłem. Zmieszać z pastą, przełożyć do rondelka i na małym ogniu podgrzewać. Należy cały czas mieszać, aż masa zgęstnieje.

    Wlać krem do podpieczonej tortownicy, pozostawić do przestudzenia.

    Ubić białka dodając po łyżce cukru na sztywno i szczyptę soli. Przełożyć na wierzch kremu, włożyć do piekarnika. Piec ok. 30 min w temp. 150-160oC - aż beza będzie rumiana.

Porady

Krem można przygotować za pomocą mąki kukurydzianej również, to zależy co akurat mam w domu., Krem można nałożyć na tarte za pomocą rękawa cukierniczego. Tarta jest doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować