Tarta cytrynowa pod puszystą pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Uformować w kulkę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ponakuwać widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st i piec przez 10 minut.
Żółtka ubijamy z cukrem i sokiem z cytryny. Wstawiamy na mały ogień podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kawałki masła, i jeszcze raz miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryny i ponownie miksujemy. Masę znowu wstawiamy na ogień i energicznie mieszamy do zgęstnienia kremu. Masę pozostawiamy do ostudzenia.
Białka ubijamy mikserem, pod koniec ubijania gdy masa będzie sztywna dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną.
Na podpieczone ciasto wykładamy krem cytrynowy, a na to bezę. Jeszcze raz wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st i pieczemy około 15 minut aż beza zrobi się lekko brązowa.
Komentarze