Tarta cytrynowa pod puszystą pianką

0 (0 ocen)

Niebo w gębie :)

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    250 g mąki
    50 g cukru
    125 g masła
    1 łyżka wody
    kilka kropli aromatu waniliowego

    Masa cytrynowy:
    5 żółtek
    sok z 2 cytryn
    skórka z 1 cytryny
    100 g masła
    100 g cukru pudru
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

    Beza:
    5 białek
    200 g cukru pudru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta cytrynowa pod puszystą pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Uformować w kulkę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ponakuwać widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st i piec przez 10 minut.
    Żółtka ubijamy z cukrem i sokiem z cytryny. Wstawiamy na mały ogień podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kawałki masła, i jeszcze raz miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryny i ponownie miksujemy. Masę znowu wstawiamy na ogień i energicznie mieszamy do zgęstnienia kremu. Masę pozostawiamy do ostudzenia.
    Białka ubijamy mikserem, pod koniec ubijania gdy masa będzie sztywna dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną.
    Na podpieczone ciasto wykładamy krem cytrynowy, a na to bezę. Jeszcze raz wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st i pieczemy około 15 minut aż beza zrobi się lekko brązowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (196 ocen)

Zdobywca nagrody

jabłecznik z beza

To może cię zainteresować