Tarta cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepyszna kwaśna krucha tarta. Banalny wygląd rekompensuje smakiem

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na formę o średnicy ok. 24cm
    -180 g mąki
    -120 g margaryny
    -80 g cukru pudru
    -4 cytryny
    -7 jaj
    -200 g cukru
    -200 g śmietany 18%

Tarta cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, 60 g cukru pudru i margaryny zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Pieczemy 10 minut w temp 200 st. Cytryny szorujemy, osuszamy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok, mieszamy je ze śmietaną, cukrem i jajami. Wylewamy masę na ciasto i pieczemy 1 godz w temp. 170 st. Po ostygnięciu posypujemy pozostałym cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy