Tarta choinkowa z syropem sosnowym i brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smakuje niesamowicie i przepięknie wygląda.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki ciasta kruchego:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    Pół kostki masła
    3 żółtka
    Pół szklanki cukru kryształu
    Szczypta soli

    Składniki masy sosnowo-brzoskwiniowej:
    2 szklanki drobno pokrojonych brzoskwiń z syropu
    ¾ szklanki wrzątku
    ¼ szklanki syropu z pędów sosny
    2 łyżeczki żelatyny

    Składniki pianki:
    1,3 szklanki śmietany 30%
    2,5 łyżeczki żelatyny
    1/5 szklanki wrzątku
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Syropy

Tarta choinkowa z syropem sosnowym i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj spód do tarty. Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj cukier, masło, sól i posiekaj nożem. N końcu dodaj żółtko i zagnieć ciasto. Wyłóż do formę na tartę o średnicy około 28 cm. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Przygotuj masę sosnowo-brzoskwiniową. Żelatynę rozpuść we wrzątku. wlej też syrop i wymieszaj dokładnie całość. Gdy mieszanka zacznie tężeć dodaj pokrojone brzoskwinie i wyłóż na ciasto.
  • 3. Pianka: żelatynę rozpuść we wrzątku. śmietanę zmiksuj, a pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz tężejącą żelatynę. Piankę wyłóż na masę sosnowo-brzoskwiniową. Schłodź w lodówce około 1,5 godziny. Udekoruj świątecznymi choinkami z papieru lub masy cukrowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować