Tarta choinkowa z syropem sosnowym i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj spód do tarty. Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj cukier, masło, sól i posiekaj nożem. N końcu dodaj żółtko i zagnieć ciasto. Wyłóż do formę na tartę o średnicy około 28 cm. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Przygotuj masę sosnowo-brzoskwiniową. Żelatynę rozpuść we wrzątku. wlej też syrop i wymieszaj dokładnie całość. Gdy mieszanka zacznie tężeć dodaj pokrojone brzoskwinie i wyłóż na ciasto.
3.Pianka: żelatynę rozpuść we wrzątku. śmietanę zmiksuj, a pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz tężejącą żelatynę. Piankę wyłóż na masę sosnowo-brzoskwiniową. Schłodź w lodówce około 1,5 godziny. Udekoruj świątecznymi choinkami z papieru lub masy cukrowej.
Komentarze