Tarta cebulowa z szynką i majerankiem

4.5 (182 ocen)

Szybki, prosty i pyszny sposób np na kolację.

Składniki:

  • Ciasto:
    pół szklanki mąki pszennej
    szklanka mąki krupczatki
    pół kostki margaryny
    6 łyżek śmietany 12-18%
    szczypta soli

    Farsz:
    3-4 średnie cebule
    200 g szynki (u mnie konserwowa)
    pęczek świeżego majeranku (może być suszony)
    sól
    pieprz

    Sos śmietanowy:
    1 szklanka śmietany 12-18 % (250ml)
    szczypta gałki muszkatołowej mielonej
    sól
    pieprz
    2 jajka
    2-3 łyżki sera żółtego startego na tartce
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta cebulowa z szynką i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min. Cebule obrać, pokroić w piórka i zeszklić na odrobinie oleju, pod koniec dodać szynkę pokrojoną w kosteczkę. Doprawić solą i pieprzem. Majeranek posiekać, wymieszać z cebulą i szynką.
  • 2. Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min). Na podpieczone ciasto wyłożyć podsmażoną cebulę z szynką. Składniki na sos wymieszać, zalać nim wierzch tarty. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż sos się zetnie a brzegi ciasta staną się solidnie złote.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować