Tarta cebulowa z szynką i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min. Cebule obrać, pokroić w piórka i zeszklić na odrobinie oleju, pod koniec dodać szynkę pokrojoną w kosteczkę. Doprawić solą i pieprzem. Majeranek posiekać, wymieszać z cebulą i szynką.
2.Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min). Na podpieczone ciasto wyłożyć podsmażoną cebulę z szynką. Składniki na sos wymieszać, zalać nim wierzch tarty. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż sos się zetnie a brzegi ciasta staną się solidnie złote.
Komentarze