Doskonała przekąska na ciepło. Na wierzch można dodać ketchup lub sos czosnkowy.
Składniki:
2 szklanki +2 łyżki mąki
1/2 kostki masła
sól
5-6 sztuk średniej wielkości cebuli
4 łyżki oleju
1 szklanka mleka
pieprz
1 sztuka pomidora średniej wielkości
pół natki pietruszki
Tarta cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło zagnieść z 2 szklankami mąki i odrobiną soli. Gdy ciasto jest zbyt suche można dodać troszkę wody.
2.Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Moja blaszka ma rozmiar 27cm. Ugnieść dłońmi lekko podnoszą brzeg ciasta. Nakłuć widelcem.
3.Cebule pokroić w kostkę. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Lekko podlać wodą. Zeszklić na patelni.
4.Na drugą patelnię wsypać 2 łyżki mąki i lekko zrumienić. Dodać 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszać. Dodać mleko i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Pomidory sparzyć i pokroić w kosteczki.
Natkę pietruszki pokroić drobno.
Do mlecznej masy dodać cebulę, pomidory i pietruszkę. Dokładnie wymieszać.
5.Masę wyłożyć na ciasto.
Piec ok 40 minut w 180 stopniach.
Komentarze