Tarta cebulowa

0 (0 ocen)

Doskonała przekąska na ciepło. Na wierzch można dodać ketchup lub sos czosnkowy.

Składniki:

  • 2 szklanki +2 łyżki mąki
    1/2 kostki masła
    sól
    5-6 sztuk średniej wielkości cebuli
    4 łyżki oleju
    1 szklanka mleka
    pieprz
    1 sztuka pomidora średniej wielkości
    pół natki pietruszki

Tarta cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0woejil 1. Masło zagnieść z 2 szklankami mąki i odrobiną soli. Gdy ciasto jest zbyt suche można dodać troszkę wody.
  • image-1lxsbtu 2. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Moja blaszka ma rozmiar 27cm. Ugnieść dłońmi lekko podnoszą brzeg ciasta. Nakłuć widelcem.
  • image-200vmhd 3. Cebule pokroić w kostkę. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Lekko podlać wodą. Zeszklić na patelni.
  • image-0l22h7m 4. Na drugą patelnię wsypać 2 łyżki mąki i lekko zrumienić. Dodać 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszać. Dodać mleko i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
    Pomidory sparzyć i pokroić w kosteczki.
    Natkę pietruszki pokroić drobno.
    Do mlecznej masy dodać cebulę, pomidory i pietruszkę. Dokładnie wymieszać.
  • image-1w8wc42 5. Masę wyłożyć na ciasto.
    Piec ok 40 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy