Tarta cebulowa

0 (0 ocen)

  • Średni

Doskonale zaspokoi głód, polecam ją na piątkowy obiad.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 25 dekagramów
    - masło: 10 dekagramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - cukier: 1 łyżka
    - olej: 1 łyżka
    - woda: 5 łyżek
    FARSZ::
    - cebula: 75 dekagramów
    - olej: 3 łyżki
    - kminek: 1 łyżeczka
    - śmietana 18%: 100 mililitrów
    - ser żółty: 10 dekagramów
    - sól, pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - zioła prowansalskie: 0.5 łyżeczki

Tarta cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i solą, posiekać z masłem. W wodzie rozpuścić cukier, dodać olej. Dodać do ciasta, zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię i schładzać pół godz. Ciastem wylepić dno i boki formy na tartę o śr. 27cm, nakłuć widelcem i piec 10 min w temp. 200st.
  • 2. Cebule obrać, pokroić w piórka zeszklić na oleju. Doprawić przyprawami i ziołami. Wyłożyć na ciasto. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tartę zalać gotową masą. Piec ok. 1/2 godz. w temp. 200st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy