Tarta cebulowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dla osób ceniących wyraziste smaki

  • 40 min

Składniki:

  • ---CIASTO---

    * 240 g mąki pszennej
    * 125 g masła
    * 3 łyżki zimnej kwaśnej śmietany
    * 1/2 łyżeczki soli
    * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    ---FARSZ---

    * 3/4 kg cebuli
    * parę listków świeżego szpinaku
    * 6 ciemnych oliwek
    * 2 plasterki szynki
    * 100 ml kwaśnej śmietany
    * 3 jajka
    * ser żółty
    * pieprz
    * sól
    * czosnek suszony
    * 1 kost. rosołowa

Tarta cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ---CIASTO---

    Wszystkie składniki zagniatamy w kulkę i wkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i wylepiamy ciastem natłuszczoną formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i kładziemy papier do pieczenia, na który wysypujemy np. groch i rozprowadzamy równomiernie. Tak przygotowaną wkładamy do nagrzanego do 180st piekarnika na około 15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy papier z grochem i dalej pieczemy ok. 5-10 minut do lekkiego zrumienienia się ciasta.
  • 2. ---FARSZ---

    Cebulę kroimy na półplasterki i smażymy w rondelku. Podlewamy odrobiną wody i wrzucamy rozkruszoną kostkę rosołową (ja dałam pieczeniową). Próżymy do całkowitego zmiękczenia cebuli. Pod koniec dodajemy garstkę świeżego szpinaku i mieszamy. przyprawiamy czosnkiem suszonym. Tak przygotowany farsz wykładamy na wcześniej upieczony spód.
  • 3. Śmietanę dokładnie mieszamy z jajkami i przyprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na cebulę i posypujemy startym żółtym serem a na wierzch układamy pokrojone oliwki i pokrojoną szynkę.
    Pieczemy 40-45 minut w temp. 180st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy