Tarta budyniowa z czarnymi malinami i truskawkami.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis na tartę dostałam od koleżanki. co roku mam bardzo dużo czarnych malin dlatego chętnie przyrządzam z nich ciasta i desery ,a ten przepis szczególnie przypadł mi do gustu :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • kruche ciasto:
    200 g mąki
    100 g masła
    100 g cukru
    1 jajko

    masa budyniowa:
    1 budyń śmietankowy
    1 szklanka śmietanki 30 %
    2 żółtka
    1,5 szklanki mleka

    dodatkowo:
    1 szklanka czarnych malin
    1 szklanka truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta budyniowa z czarnymi malinami i truskawkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Mąkę wsypać na stolnicę, dodać cukier i schłodzone masło - dokładnie posiekać nożem na "kaszę". Dodać całe jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w przezroczystą folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki. Włożyć do foremki dociskając do dna i brzegów, wyrównać. Wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.

    masa budyniowa:
    mleko zagotować ( odlać 1/3 szkl. do wymieszania budyniu) kiedy mleko zagotuje się wlać budyń i energicznie wymieszać, odstawić. żółtka wymieszać ze śmietanką i wlać do budyniu, całość wymieszać.

    wyjąć foremkę z ciastem z lodówki wylać masę budyniową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 min.

    po wyjęciu z piekarnika ułożyć maliny i truskawki.

Porady

zamiast malin można dodać inne owoce np. śliwki, wiśnie. budyń również może mieć inny smak np. czekoladowy, malinowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować