TARTA BRZOSKWINIOWA z dodatkiem cynamonu i cukru trzcinowego

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

To połączenie kruchego ciasta z soczystymi i pachnącymi brzoskwiniami, doprawione aromatycznym cynamonem oraz cukrem trzcinowym.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki mąki
    2 jajka
    większa połowa kostki masła / margaryny
    3 łyżki cukru kryształu
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 łyżki jogurtu greckiego / śmietany
    łyżeczka proszku do pieczenia

    warstwa brzoskwiń:
    6-8 owoców brzoskwiń
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta brzoskwiniowa z dodatkiem cynamonu i cukru trzcinowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łączymy ze sobą składniki ciasta i wyrabiamy. Dzielimy na 2 cześć ( pierwsza większa a druga mniejsza ) Pierwszą część wykładamy do formy tarty albo do zwykłej tortownicy a drugą mniejszą dajemy na chwilę do lodówki / zamrażalnika. Obieramy brzoskwinie, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki które układamy na cieście. Brzoskwinie posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Na tak przygotowane ciasto i brzoskwinie ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostawioną mniejszą część ciasta. Wierzch posypujemy odrobiną cukru trzcinowego i cynamonu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 160-180 stopni i pieczemy 40-45 minut.

Porady

Do tego ciasta idealnie sprawdzą się nektarynki czy też morele a także śliwki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Cukier trzcinowy Cynamon Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować