Tarta brzoskwiniowa z dodatkiem cynamonu i cukru trzcinowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łączymy ze sobą składniki ciasta i wyrabiamy. Dzielimy na 2 cześć ( pierwsza większa a druga mniejsza ) Pierwszą część wykładamy do formy tarty albo do zwykłej tortownicy a drugą mniejszą dajemy na chwilę do lodówki / zamrażalnika. Obieramy brzoskwinie, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki które układamy na cieście. Brzoskwinie posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Na tak przygotowane ciasto i brzoskwinie ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostawioną mniejszą część ciasta. Wierzch posypujemy odrobiną cukru trzcinowego i cynamonu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 160-180 stopni i pieczemy 40-45 minut.
Porady
Do tego ciasta idealnie sprawdzą się nektarynki czy też morele a także śliwki
Komentarze