Tarta brokułowa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD
Mąkę przesiać do miski.
Dodać sól i pokrojone w kostkę masło.
Posiekać nożem do uzyskania kruszonki.
Wlać 2 łyżki zimnej wody i szybko zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię i przełożyć na 30 minut do lodówki.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować.
Wyłożyć nim formę.
Spód nakłuć widelcem a boki przykryć folią aluminiową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w 180 st C.
Zdjąć folię.
FARSZ
Brokuł podzielić na różyczki.
Włożyć do gotującej się osolonej wody i gotować 5 minut.
Odcedzić i ostudzić.
Łososia pokroić w kostkę.
Koperek opłukać, osuszyć i posiekać.
Do miski wbić jajka.
Dodać śmietanę, mleko oraz posiekany koperek.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dokładnie razem wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć różyczki brokułów oraz pokrojonego w kostkę łososia.
Zalać masą jajeczną.
Wstawić do piekarnika i piec 45 minut w 180 st C.
Masa jajeczna powinna być ścięta a wierzch przyrumieniony.
Komentarze