Tarta borówkowo- malinowa

0 (0 ocen)

Ciasto z owocami lata- co może być pyszniejszego? Dodatkowo powstaje bardzo szybko i prosto:) Nawet początkująca gospodyni świetnie sobie z nim poradzi. Ciasto kruche jak na szarlotce, ale w wersji borówkowo- malinowe! POLECAM!!!!

Składniki:

  • Forma o średnicy 26 cm
    Ciasto:
    • 35 dag mąki,
    • 2 żółtka,
    • 1 jajko,
    • 2 łyżki cukru pudru,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 1 łyżeczka octu,
    • 15 dag margaryny,
    Dodatkowo:
    • Około 1,5 szklanka borówki amerykańskiej,
    • Około 1szklanka malin,
    • Cukier puder do podania,
    • Łyżka bułki tartej

Tarta borówkowo- malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podzielone ciasto 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Następnie dokładamy do niej tłuszcz, żółtka, jajko,ocet, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Energicznie zagniatamy ciasto. Gotowie dzielimy na dwie części w proporcji około 2/5 do 3/5.
  • wyłożone dno 2. Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy na przygotowaną formę. Formujemy brzegi, Ciasto nakłuwamy i posypujemy bułką tartą.
  • nałożone owoce 3. Na ciasto wykładamy borówki, a na nie maliny. Można dodatkowo owoce delikatnie posypać cukrem (niekoniecznie).
  • przed pieczeniem 4. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach mniejszą, wydzieloną część ciasta.
    Gotowe wstawiamy do piekarnika na około 45 minut (180˚C). Po wyjęciu tarte studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy