Ciasto z owocami lata- co może być pyszniejszego? Dodatkowo powstaje bardzo szybko i prosto:) Nawet początkująca gospodyni świetnie sobie z nim poradzi. Ciasto kruche jak na szarlotce, ale w wersji borówkowo- malinowe! POLECAM!!!!
Składniki:
Forma o średnicy 26 cm
Ciasto:
• 35 dag mąki,
• 2 żółtka,
• 1 jajko,
• 2 łyżki cukru pudru,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1 łyżeczka octu,
• 15 dag margaryny,
Dodatkowo:
• Około 1,5 szklanka borówki amerykańskiej,
• Około 1szklanka malin,
• Cukier puder do podania,
• Łyżka bułki tartej
Tarta borówkowo- malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Następnie dokładamy do niej tłuszcz, żółtka, jajko,ocet, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Energicznie zagniatamy ciasto. Gotowie dzielimy na dwie części w proporcji około 2/5 do 3/5.
2.Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy na przygotowaną formę. Formujemy brzegi, Ciasto nakłuwamy i posypujemy bułką tartą.
3.Na ciasto wykładamy borówki, a na nie maliny. Można dodatkowo owoce delikatnie posypać cukrem (niekoniecznie).
4.Na wierzch ścieramy na grubych oczkach mniejszą, wydzieloną część ciasta.
Gotowe wstawiamy do piekarnika na około 45 minut (180˚C). Po wyjęciu tarte studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze